Inleiding

Het boerderijcomplex voor gemengd bedrijf aan de Kerkweg 3 te Zuidland is gebouwd in 1872. Het complex bestaat uit een BOERDERIJ met Vlaamse schuur met zijlangsdeel en een ermee verbonden woonhuis in het verlengde van de schuur, een KARNHUIS, een WAGENSCHUUR, een HOOIBERG, een POOTAARDAPPELSCHUUR, twee SCHUREN en een HEKWERK. Het woonhuis is gebouwd in Eclectische stijl. De Vlaamse schuur en de overige objecten zijn gerealiseerd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het complex ligt op een erf aan de zuidzijde van de Kerkweg te Zuidland. Aan deze weg staan naast elkaar enkele grote boerderijen. Aan de noordzijde vangt de bebouwing van de dorpskern Zuidland aan, naast en ten zuiden van de boerderij bevinden zich weilanden.

Omschrijving

Het boerderijcomplex is gesitueerd op een door sloten omgeven rechthoekig erf, dat aan de oost-, west- en zuidzijde omgeven is door bomen. Midden op het erf staat de boerderij met een voorhuis met ingezwenkte lijstgevel links voor de Vlaamse schuur met zijlangsdeel. Vóór het woonhuis is een siertuin aangelegd, die van de oprit is gescheiden door middel van het gietijzeren hekwerk. De tuin bezit enkele karakteristieke bomen en beplanting rond een gazon. Op een betonnen damwand met duiker zijn aan de Kerkweg de zijdelen van het soortgelijk vormgegeven giet- en smeedijzeren toegangshek aanwezig. Ten westen van de Vlaamse schuur bevindt zich de wagenschuur. Ten oosten van de Vlaamse schuur, vlak bij de overgang naar het woonhuis staat het karnhuis. Op het achtererf bevinden zich de hooiberg achter de Vlaamse schuur, en in de zuidoosthoek de pootaardappelschuur en de twee schuren onder zadeldak.

Waardering

Boerderijcomplex uit 1872 van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

-\tHet complex heeft cultuurhistorische waarde als een goed bewaard gebleven voorbeeld van een voor Voorne-Putten karakteristiek agrarisch complex.

-\tHet complex heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de Eclectische stijl in de agrarische bouwkunst, alsmede als voorbeeld van een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

-\tHet complex heeft ensemblewaarde en situeringswaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang tussen de verschillende complexonderdelen, alsmede vanwege de ruimtelijk-funktionele en visuele relatie met de belendende monumentale boerderijen aan de zuidzijde van de Kerkweg te Zuidland en vanwege de vrije ligging in het weiland- en akkerlandschap ten zuiden van Zuidland.

-\tDe boerderij heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de compleetheid van het erf en opstallen.

-\tHet agrarisch complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid.