Inleiding complex

Het BOERDERIJCOMPLEX genaamd `Vredegoed' is in 1906 gebouwd naar ontwerp van W. van Vreeswijk uit Kamerik in opdracht van H. Schoenmaker Ezn. De boerderij is gebouwd als melkveehouderij waar men ook zelf kaas maakte. De boerderij en de wagenschuur zijn gebouwd in een eclectische stijl met historiserende stijl verwijzingen en vormen van de art nouveau. Deze stijl is m.n. ook in het interieur toegepast. Ook het hekwerk vertoont deze mengeling van stijlen. De boerderij is aan de Heuvellaan gelegen, een 19de eeuwse boerderijstrook binnen de historische ontginningsstructuur van de Polder Maarsseveen.

Omschrijving complex

Het boerderijcomplex is gelegen aan de Heuvellaan te Tienhoven, op een rechthoekig perceel binnen de rechthoekige verkavelingsstructuur van de polder. Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. boerderij 2. wagenschuur 3. hekwerk

Het perceel is deels door sloten omgeven. De boerderij bevindt zich aan de zuidoostzijde op het perceel. Ten noorden is de wagenschuur gezet, die iets naar achteren ligt. Het toegangshek is geplaatst op de brug over de sloot, die het terrein scheidt van de weg. Op het erf bevinden zich voor de wagenschuur en rechts voor de boerderij een aantal beuken. Voor de boerderij is een eenvoudige tuin aangelegd.

Waardering complex

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar voorbeeld van een boerderijcomplex, rijk uitgevoerd met art nouveau-elementen in in- en exterieur. Tevens vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de boerderijstrook aan de Heuvellaan en de polder Maarsseveen.