Inleiding

Het complex bestaat uit de vroeger als noodgebouw opgetrokken voormalige PASTORIE uit 1894 (1), de neorenaissance PASTORIE uit 1895 (2) en de neogotische KERK van de H. JOACHIM die gebouwd is in 1902 (3) De noodpastorie diende pastoor Kamp tot woning tot hij de eigenlijke pastorie kon betrekken in 1896.

De kerk was de vervanger van de noodkerk, die in 1894 was neergezet in de nieuwe parochie De Moer. Deze parochie was ontstaan op instigatie van de bewoners, die hun pastoor, als zoon van rijke ouders, zelf uitgekozen hadden. Het geïsoleerd gelegen De Moer was vanaf toen afgescheiden van parochie Loon op Zand. Pastoor Kamp koos de naam St. Joachim als kerkpatroon ter herinnering aan zijn overleden broer, terwijl hij ook trachtte de naam St. Joachimmoer als nieuwe plaatsnaam ingang te doen vinden.

Omschrijving

Het in de late negentiende eeuw gevormde kerkdorp De Moer bestaat uit een tweetal elkaar kruisende straten. Nabij de kruising die het middelpunt van de nederzetting vormt bevindt zich het complex van de naast elkaar gelegen kerk en pastorie met ernaast de voormalige noodpastorie.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke en bestuurlijke ontwikkeling, met name de stichting van nieuwe katholieke kerkdorpen in Midden-Brabant. Architectuur-historisch is met name de kerk van belang vanwege de plaats in het oeuvre van de architect. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het complex heeft grote betekenis voor het aanzien van het dorp. Het complex is waardevol vanwege de architectonische gaafheid van de ex- en interieurs.