Complex, bestaande uit twee beschermde onderdelen:

- Herenhuis en tuinmuren (A)

- Duiventoren (B)

Reeds in een minuutplan uit 1810 is het bebouwde perceel (ten zuidwesten van de Linge gelegen) waarop een woning met schuur/koetshuis opgetekend. Achter de schuur lag indertijd een hooiberg. De duiventoren is vanaf 1932 op de kadastrale kaart zichtbaar, maar is vermoedelijk al rond 1850 gebouwd..

Omschrijving

Een op een terp gelegen huis (HUIZE "DE DREEF"), met voor het huis een diepe siertuin die aan de dijk grenst en door een muur en een ijzeren spijlenhek wordt afgebakend. Het pand heeft in twee fasen zijn huidige vorm gekregen doordat ca 1850 een bouwvolume tegen het bestaande werd aangebouwd. Rond het derde kwart van de 19de eeuw is de voorgevel geheel vervangen en uitgevoerd met verhoogd middendeel, afgesloten door een fronton, alsmede de zolder van het achterhuis die toen werd bijgebouwd of vernieuwd. Drie tuinmuren in een U-vorm grenzen de tuin aan de dreef- en dijkzijde af. De tuinmuren zijn voorzien van enkele ijzeren spijlenhekken. Het huis is te bereiken via de Dorpsdijk en de Middenstraat. Bij het pand behoren een aan de achterzijde gelegen, tegenwoordig tot kantoor verbouwd koetshuis (buiten de rijksbescherming vallend), de tuinmuren en een duiventoren die grenst aan een boomgaard.

Complexwaardering

HUIS met TUINMUUR en DUIVENTOREN

-\tVan architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een herenhuis met oudere kern, dat enkele bouwfasen heeft gekend. De duiventoren is fraai vormgegeven.

-\tVan stedenbouwkundig belang vanwege zijn prominente ligging aan de dijk langs de Linge.

-\tVan cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van een nieuwe elite die zich bij voorkeur vestigde buiten stedelijke centra in een fraaie omgeving.