Inleiding

Complex van poortvormig TOEGANGSHEK met MUUR uit 1911 en de MIDDENLAAN van de verder niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komende begraafplaats van de St. Aldegundisparochie in Maasbree. De begraafplaats ligt ten noorden van de oude dorpskern en grenst met de noord- en oostzijde aan een uitbreidingswijk van het dorp uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Het terrein is door een latere uitbreiding thans L-vormig en heeft een smalle zuidzijde aan Achter de Hoven. Deze zijde wordt begrensd door de beschermde muur waarin zich een toegangspoort bevindt die wordt gekenmerkt door neo-gotische elementen. De overige zijden van de begraafplaats worden afgesloten door een modern hekwerk (XXd). Het oude, oostelijke gedeelte van de begraafplaats kenmerkt zich door een kruisvormig padenstelsel met in de vakken grafmonumenten uit verschillende perioden. Naar de toegangspoort leidt de middenlaan van deze oude aanleg die eveneens in de bescherming is opgenomen. Poort en Muur, alsmede de middenlaan bevinden zich in goede en oorspronkelijke staat. Het achter de muur gelegen baarhuisje is niet in de bescherming opgenomen.

Waardering

Het complex van TOEGANGSHEK met MUUR en MIDDENLAAN bezit cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang vanwege de bestemming die verbonden is met een funeraire, geestelijke en typologische ontwikkeling, in casu een goed herkenbare begrafenispoort met een achterliggende voor de late negentiende en vroege twintigste-eeuwse begraafplaatsen kenmerkende middenlaan.

Het complex heeft architectuurhistorische waarde omdat de onderdelen gaaf bewaard zijn gebleven en esthetische kwaliteiten bezitten en onderling een samenhangend geheel vormen. Het complex bezit ensemblewaarde als functioneel en historisch onderdeel van de oude dorpskern van Maasbree en speelt hier een beeldbepalende rol, terwijl de complexonderdelen onderling typologisch en visueel een belangrijke eenheid vormen.