Inleiding

Complex van SCHUTSLUIS en OPHAALBRUG. Strijen was lange tijd een belangrijk verkeersknooppunt en had tot in de twintigste eeuw veerverbindingen met Moerdijk en Zevenbergen. Rond 1650 werd het havenkanaal van Strijen verlengd tot aan het huidige Strijensas, dat is genoemd naar de schutsluis (= sas), die uitwatert op het Hollands Diep. De oude waterkering werd in 1848 vervangen door de huidige schutsluis, die is voorzien van vier paar sluisdeuren. De sluisdeuren zijn zogenaamde puntdeuren, waarvan de hoogste bij hoog water als vloeddeuren fungeren. De uit giet- en welijzer samengestelde, dubbele ijzeren ophaalbrug over de sluiskolk verving in 1908 zijn houten voorganger. De sluis is gerestaureerd en verlengd in 1926 door de bouwkundige C.F. Sepmeyer en opnieuw gerestaureerd in 1960. In dat laatste jaar zijn ook de houten vloeddeuren vervangen door deuren van plaatsstaal. De sluis en de brug vormen een ensemble met het nabijstaande veerhuis. Ten tijde van de bouw van de brug stond er een dieselgemaal bij het complex.

Omschrijving

Het waterstaatkundige complex bestaat uit een grotendeels gemetselde schutsluis tussen de haven van Strijensas en het Hollands Diep en een over de sluiskolk liggende dubbele ophaalbrug met stalen hameipoorten. Op de kaden staan bovendien nog diverse kasten met lieren en tandwielen voor het met de hand bedienen van de sluisdeuren.

Waardering

Het complex van schutsluis en ophaalbrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet sluiscomplex heeft cultuurhistorische waarde omdat zowel de sluis als de dubbele brug goede vertegenwoordigers zijn van een type en als zodanig representatieve schakels zijn in de ontwikkeling van de sluizen- en bruggenbouw.

-\tHet complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving, detaillering en materiaalgebruik van de samenstellende onderdelen.

-\tHet complex heeft ensemblewaarde vanwege de grote samenhang tussen de sluis, de dubbele brug en het nabijstaande veerhuis.

-\tHet complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.