Omschrijving

Complex OVERHOVEN, omvattende de voormalige noodkerk annex verenigingsgebouw met bijbehorende woning van het rectoraat Overhoven uit 1922, het rectoraatshuis annex klooster uit 1926, de R.K. Parochiekerk uit 1929, het voormalige zustersklooster Mariahof uit 1936-1937 en de St.Jozefschool van omstreeks 1925. Alle complexonderdelen zijn gerealiseerd naar een ontwerp van architect Joseph Wielders te Sittard en liggen in lineair verband aan weerszijden van de Geldersestraat, behorend tot de Sittardse wijk Overhoven.

De complexonderdelen vertegenwoordigen zowel de expressionistische als de latere traditionele fase in het oeuvre van architect Wielders en worden derhalve grotendeels gekenmerkt door de expressieve toepassing van schoon metselwerk en venstervormen cq. vensterreeksen.

De oorspronkelijk bij het complex gehorende meisjesschool uit 1931 en bewaarschool uit 1924 zijn inmiddels gesloopt.

Alle sedert de oorspronkelijke bouwdatum gerealiseerde aan- en bijbouwen zijn UITGESLOTEN van bescherming.

Waardering

Het complex Overhoven is van cultuurhistorische waarde als representatieve uitdrukking van de culturele, sociaal-maatschappelijke en geestelijke ontwikkelingen in de Mijnstreek in de eerste decennia van de twintigste eeuw en vertegenwoordt algemeen belang. Het complex vertegenwoordigt tevens een typologisch belang als conglomeraat van openbare functies op het gebied van onderwijs, zielzorg en verenigingsleven, op een schaal die exponent is van de maatschappelijke pijlerfunctie van het katholicisme in voornoemde periode. Het complex is van belang voor de regionale architectuurgeschiedenis en vormt een illustreert in belangrijke mate de ontwikkeling van het oeuvre van architect Joseph Wielders te Sittard. Het complex beschikt over hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Het complex Overhoven is vanwege de situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling van de wijk en is van betekenis voor het aanzien van wijk en stad. Het complex is van belang vanwege de redelijke tot hoge gaafheid van de respectievelijke complexonderdelen, de hoogwaardige architectonische kwaliteit van die onderdelen en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt het complex, naast een aantal soortgelijke complex in de Mijnstreek, over een redelijk tot hoge architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Het complex Overhoven vertegenwoordigt een algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.