Inleiding

Het complex van de voormalige IsabellaKAZERNE te Vught is gelegen op de plaats van de gelijknamige vijfhoekige schans, waarvan de omtrekken nog enigszins herkenbaar zijn. Deze schans, genoemd naar aartshertogin Isabella, werd omstreeks 1618 onder Spaans bewind aangelegd. Uit deze tijd dateert het op het kazerneterrein gelegen poortgebouw, dat reeds als Rijksmonument beschermd is (mon. no. 21950). In 1914 werd het fort als vestingwerk opgeheven. Het huidige kazernecomplex werd gebouwd tussen 1915 en 1917 en was aanvankelijk in gebruik door het 17de Regiment Infanterie. Binnen het kazernecomplex worden alleen het hoofdgebouw, de POORT en een KIOSK (daterend uit 1932) beschermd. Het hoofdgebouw vertoont stijlelementen van het Traditionalisme, met elementen van de Um 1800-stijl en Overgangsarchitectuur. Sinds 1993 huisvest het voormalige kazernecomplex het Asielzoekerscentrum Vught.

Omschrijving

Het kazernecomplex is gelegen op een terrein ten noordwesten van de kern van Vught. De vijfhoekige omtrek van dit terrein herinnert nog aan aan deze 17e-eeuwse schans. De binnen de bescherming vallende onderdelen van het kazernecomplex bevinden zich allen op de beeldbepalende middenas van dit terrein.

Aan de noordzijde ligt de ingang van het kazernecomplex, gemarkeerd door de hoofdpoort. Hierachter is een langgerekt plantsoen aangelegd, waarop aan de noordzijde het 17e-eeuwse -reeds als Rijksmonument beschermde- poortgebouw is gelegen. Dit poortgebouw biedt een doorkijk naar de hierachter gelegen kiosk uit 1932. Aan de zuidzijde van het plantsoen het hoofdgebouw van de kazerne uit 1915-1917. Aan weerszijden van het beeldbepalende middengedeelte en aan de zuidelijke zijde van het terrein ligt een aantal gebouwen, behorend bij het kazernecomplex uit 1915-1917 en een aantal gebouwen van recentere bouwdatum: deze panden vallen echter buiten de complexbescherming.

Waardering

Het complex van de voormalige Isabellakazerne is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzonder overblijfsel van de vroeg 20ste-eeuwse militaire infrastructuur in Noord-Brabant en als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Het complex bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is het complex van belang wegens architectonische gaafheid.