Inleiding

Het complex van de ALGEMENE en KATHOLIEKE BEGRAAFPLAATS ligt op een globaal rechthoekig terrein langs de noordwestelijke zijde van de St. Elisabethstraat. Het oudste gedeelte van het complex, de "Algemeene Burgerlijke Begraafplaats in het Schoonveld" werd in 1830 -overeenkomstig een overheidsbesluit uit 1829- aangelegd buiten de toenmalige bebouwde kom. De aanleg van de Rooms-Katholieke begraafplaats dateert uit 1882. Het terrein waarop beide begraafplaatsen zijn gelegen wordt door meidoorn- en taxushagen afgescheiden van de straat. Tevens vormt een beukenhaag de afscheiding tussen de Algemene en de Rooms-Katholieke begraafplaats.

Omschrijving

Het complex bestaat uit twee aan elkaar grenzende begraafplaatsen, gelegen op een globaal rechthoekig terrein. De omvangrijkste hiervan, de Katholieke begraafplaats, bevindt zich aan de zuidzijde van het terrein. De kleinere Algemene begraafplaats grenst aan de noordzijde hiervan. Deze laatste is opgedeeld in een tweetal afdelingen: een Rooms-Katholieke afdeling en een Nederlands-Hervormde afdeling. Het te beschermen complex bestaat uit een achttal onderdelen, te weten:

I. Het hekwerk en de poorten

II. Een schijndodenhuisje uit c.1858

III.Aanleg en grafschikking sektie Eerste Klasse van de katholieke afdeling van de algemene begraafplaats. (Met de daarop een aantal afzonderlijk beschermde grafmonumenten, beschreven als complexonderdeel VI, VII en VIII).

IV. Grafmonument van Franciscus en Johannus Jonkers V. Grafmonument J.W. Lips

VI. Grafmonument voor de beeldhouwer J. van der Ven VII. Zuil familie Rouppe van der Voort

VIII. Graftombe familie Van Meeuwen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratie van het ontstaan van begraafplaatsen buiten de bebouwde kom na een overheidsbesluit hieromtrent uit 1829 en als herinnering aan een aantal prominente Brabanders op het gebied van kunst en cultuur. Het complex bezit architectuurhistorische/kunsthistorische waarde, omdat een groot aantal van de grafmonumenten respresentatief is voor de negentiende-eeuwse grafsculptuur en omdat er sprake is van hoogwaardige esthetische kwaliteiten en bijzonder materiaalgebruik en ornamentiek. Het complex heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere wijze van verkaveling en inrichting.