Inleiding.

Het complex van de KERK van de H. Lambertus, met PASTORIE, KOETSHUIS en vijf GRAFMONUMENTEN is in de periode tussen 1840 en ca. 1920. In combinatie met het klooster, Slimstraat 21-23 en het gemeentehuis, Slimstraat 2, is het geheel met zijn ligging op het snijpunt der vier kruisstraten een opvallend onderdeel van het centrum van het dorp

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van het katholieke zelfbewustzijn in de negentiende eeuw en als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van kerk, kerkhof en pastoorswoning in het midden van de vorige eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de evenwichtige verwerking van Ambachtelijk-traditionele en Neoklassicistische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep die, tesamen met het afzonderlijk te beschermen klooster, getuigt van de ontwikkeling van het katholieke bouwen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als 'katholieke' bebouwingsgroep in sobere baksteenbouwkunst