Inleiding.

Het complex van hoeve Arbeidslust, ook wel de Kienehoef genoemd, bestaat uit een LANGGEVELBOERDERIJ (1) annex JACHTHUIS (2) met VARKENSSTAL MET BAKHUIS (3) en HOOISCHUUR (4) en is gelegen tussen de oude bewoningskernen van Sint-Oedenrode en Olland.

Omschrijving.

De oorsprong van deze hoeve gaat terug tot het eind van de achttiende eeuw, toen zij werd gesticht door Jacob Kien als ontginningsboerderij met pachterswoning en heerschapshuis. Halverwege de negentiende eeuw is op dezelfde plek een nieuwe boerderij gebouwd door Pieter van der Hagen. Het huidige jachthuis dateert uit 1900. In de twintigste eeuw is het in handen gekomen van de familie Bolsius, die een fruitboomgaard heeft aangelegd. De langgevelboerderij is vermoedelijk omstreeks 1930 gemoderniseerd door de toenmalige eigenaar, en heeft toen haar huidige verschijningsvorm gekregen. Bij dezelfde gelegenheid is de huidige varkensstal gebouwd en de houten hooischuur. Na tussentijds eigendom te zijn geweest van de gemeente, is de hoeve in 1939 overgegaan in handen van de nieuwe eigenaar, die haar anno 1998 nog steeds bewoont.

Het oorspronkelijke ontginningspatroon is nog ten dele in het omringende landschap te herkennen. Ook de ontsluitingslaan vanaf de Ollandseweg is nog aanwezig, met de in 1939 aangeplante linden, die de oorspronkelijke eikenbomen hebben vervangen. Het toegangshek is geamoveerd. Van de twintigste eeuwse fruitboomgaard is nog slechts een klein perceel behouden, dat ten westen van de hoeve ligt.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een ontginningshoeve met jachthuis. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de detaillering van het jachthuis en vanwege de toegepaste materialen in de varkensstal en de hooischuur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met het omringende jonge ontginningslandschap en de ontsluitingslaan. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als voorbeeld van een ontginningshoeve met jachthuis in een jong ontginningslandschap.