Omschrijving

Omschrijving complex: De historische buitenplaats Wouwse Plantage is in de achttiende eeuw, of eerder, ontstaan in een heide- en stuifduinontginningsgebied ten zuidoosten van Bergen op Zoom; in het midden van de negentiende eeuw is er een sterpatroon van lanen te midden van bossen en een enkele wei of akker aanwezig: vijf rechte lanen komen op één punt samen, Centrum of Plantage Centrum genaamd; hier bevindt zich een aantal grote en kleine gebouwen van een bijzondere folly-achtige architectuur en met -van oorsprong- diverse bestemmingen, onderling een éénheid vormend in economisch-functionele en visuele zin; het belangrijkste gebouw is het landhuis of de villa. De door de vijf oorspronkelijke lanen gevormde hoeken hebben nagenoeg dezelfde grootte; tussen ongeveer 1850 en 1900 is een aantal lanen onder andere hoeken en in andere richtingen toegevoegd. Bij het landhuis liggen een landschappelijk park met weilanden en een moestuin.

Het in de uiterste zuidwesthoek van de voormalige gemeente Wouw gelegen complex ligt in een bosrijk gebied tussen de dorpen Wouwse Plantage in het noorden en Huijbergen in het zuiden; het complex wordt in het westen begrensd door de grens met de gemeente Bergen op Zoom, in het zuiden door de gemeentegrens van Huijbergen (gedeeltelijk samenvallend met de Moerkantsebaan), in het oosten door de Plantagebaan (vroeger Torendreef) en in het noorden door de Gespaijdedreef en bospercelen.

De historische buitenplaats Wouwse Plantage omvat de volgende onderdelen: LANDHUIS (1), PARKAANLEG (2), JACHTHUIS (3), PRINSENHOF (4), GROTE BOERDERIJ (5), BOERDERIJ (6), DRIEHUIZEN (7), VOORMALIGE HOUTZAGERIJ (8), VOORMALIGE SMEDERIJ (9), VOORMALIGE PAARDENSTAL (10), SLEUTELGATHUISJE (11), VOORMALIGE BAKKERIJ (12), VOORMALIGE WASSERIJ (13), TUINMANSHUIS met TUINMUUR (14), STENEN SCHUUR (15), SCHUUR (16), en SCHUUR (17). Een schuur achter Plantage-Centrum 4 is in 1998-1999 gesloopt. Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex: De historische buitenplaats Wouwse Plantage is van algemeen belang vanwege de voor Nederland unieke aanleg met het stervormige lanenpatroon waarvan het centrum bebouwd is met een verzameling 19e eeuwse gebouwen van bijzondere architectuur, die onderling een visuele en economische éénheid vormen.