complex met 2 onderdelen

Inleiding.

Het BOERDERIJCOMPLEX bestaat uit een WONING uit 1914 in Art Nouveaustijl en een SCHUUR uit 1939 in Delftse Schoolstijl.

Omschrijving.

Boerderijcomplex de Heenwerf is gelegen in de gelijknamige polder nabij het gehucht Kruisland, aan de kreek met de naam De Beek, die uitmondt in de Roosendaalsche Vliet. Al in 1746 stond hier een boerderij, die vermoedelijk voortkwam uit een middeleeuwse schapenwerf. Het bedrijf is begonnen als veeboerderij en heeft nu een functie als akkerbouwbedrijf.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van Art Nouveau-architectuur, met name de woning, en als voorbeeld van een regionale variant van de Delftse Schoolstijl, met name de schuur. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste constructie, met name de houten, gelamineerde spanten in de schuur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in de gelijknamige polder. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van rijke veeboerderij in Art Nouveaustijl met Delftse School-schuur.