Inleiding.

Aan de noordzijde van de Havenweg gelegen tweelaags VILLA met bijbehorende VEESCHUUR binnen de bebouwde kom van Dinteloord. Het object draagt de naam Huize Petronella en is gelegen binnen een ruim, eigen terrein met landschappelijk aangelegde siertuin. Naast het pand staat een grote veeschuur uit 1899.

Het pand werd gebouwd in 1902 en uitgevoerd in Neo-Renaissancetrant met Art Nouveaudetails. De eerste steen werd gelegd door P.A.W. Bierens. Omschrijving.

Het complex bestaat uit villa een veeschuur die naast elkaar zijn gelegen aan Havenweg aan de rand van de kom van Dinteloord. Het pand is gelegen binnen een ruim, eigen terrein dat aan de straatzijde afgesloten wordt door een beukenhaag en bereikbaar is via een dubbel, smeedijzeren hekwerk.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als goed, gaaf en rijk uitgevoerd voorbeeld van een forse villa (waarschijnlijk van een herenboer) met schuur, waarmee een uitstekend beeld wordt verkregen van de wijze, waarop welgestelden in deze periode in deze streek gehuisvest waren. Het pand geeft een indruk van de ruimtelijke ontwikkelingen in Dinteloord, waar omstreeks 1900 langs de Havenweg een groot aantal vrijstaande villa's werd gebouwd. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de detaillering van de villa, het bijzondere materiaalgebruik alsmede de samenhang tussen de gaaf gebleven hoofdvorm en rijke interieurelementen uit de bouwtijd. Het rijke karakter van het huis en de schuur blijkt ook uit de detaillering van de schuurgevel met Neo-Renaissance motieven. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, een karakteristiek onderdeel vormende van de historische bebouwing aan de Havenweg te Dinteloord en vanwege de beeldbepalende ligging binnen een eigen terrein dat bepaald wordt door een in landschappelijke stijl uitgevoerde siertuin en voorzien is van een omheining met een monumentaal dubbel hekwerk tussen sierposten. De ligging tegenover de brede vaart die langs de Havenweg stroomt accentueert de waardevolle betekenis. Het heeft gaafheids- en herkenbaarheidswaarde, daar het van belang is vanwege de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit een villa met serre, siertuin en smeedijzeren dubbel hekwerk.