complex met twee onderdelen

Inleiding.

Het BOERDERIJCOMPLEX bestaat uit een WOONHUIS uit het eind van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen en een losstaande WAGENSCHUUR uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in Eclectische bouwstijl. Het woonhuis is verbonden met de achterliggende schuur, die buiten de bescherming valt.

Omschrijving.

Het boerderijcomplex ligt in de polder die wordt omsloten door de waterwegen De Beek en de Lage Derriekreek en bevindt zich buiten de kern van het gehucht Kruisland, langs de verbindingsweg met Steenbergen. De boerderij is begonnen als veeteeltbedrijf en doet nu dienst als akkerbouwbedrijf.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als goede vertegenwoordiger van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden aan het eind van de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de Eclectische boerderijbouw, met name de wagenschuur, en als vertegenwoordiger van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen, met name het woonhuis. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name het stucwerk in het woonhuis en de bepleistering van de wagenschuur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in de polder, buiten de bewoningskern. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden.