Inleiding

Complex van BOERDERIJ met SCHUUR en BIJGEBOUW, gesticht ca.1900 en gelegen nabij de kom van de rond 1915 tot standgekomen ontginningsnederzetting Westerbeek. Op het erf enige oude eikenbomen en beukenhagen. Oprijlaan met bolacacias.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een op een beboomd erf gelegen langgevelboerderij onder zadeldak, met parallel hieraan op enige afstand een langgerekte langsdeelschuur met laagmuurwerk en een voormalig broedhok voor kippen onder zadeldak.

Waardering

Het geheel is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling. Het is tevens van belang vanwege het pionierskarakter in relatie tot de ontginning van de Peelen de stichting van een ontginningsdorp. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, nauw verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is gaaf bewaard gebleven en een goed voorbeeld van een ontginningsboerderij in de Peel.