Inleiding

Complex bestaande uit een voormalige SMEDERIJ met SCHOORSTEEN met aangebouwde STOOMKETELMAKERIJ, een WERKPLAATS met KANTOOR en een vrijstaande DIENSTWONING. Het bedrijf is opgericht door Th. Holthuis, die waarschijnlijk omstreeks 1885 een bestaande smederij uit 1872 kocht en deze uitbreidde tot een machinefabriek. Het gebouw waarin de smederij was gevestigd maakt nog steeds onderdeel uit van het complex. Waarschijnlijk liet Holthuis omstreeks 1887 er een woning bij bouwen (in de bijkeuken is op een regenbak de naam van de stucadoor met jaartal 1887 gevonden), dat is opgetrokken in een Eclectische stijl. In 1910 gaf hij de bouwkundigen R. Boiten & Zoon uit Veendam opdracht om links van de bestaande smederij in Ambachtelijk-traditionele stijl, een stoomketelmakerij met smederij te bouwen. Rechts van de bestaande smederij werd een werkplaats gebouwd, waarin later een kantoor is ondergebracht. Op het terrein achter de werkplaatsen en de woning bevinden zich nog een houten loods (uit 1930?) en een aantal stenen loodsen, die echter zodanig zijn aangetast dat ze buiten de bescherming vallen.

In 1960 is het bedrijf van Holthuis overgenomen door H.L. Trip, die er een landbouwmechanisatiebedrijf in vestigde. Trip liet onder andere in 1967 een dakkapel in de woning vergroten en in 1970 de kap op de schuur vervangen door een plat dak. In 1987 is het bedrijf gesloten. De gebouwen, met uitzondering van de woning, staan leeg of worden gebruikt als opslagruimte.

Het complex is markant gelegen op de hoek van het Boven Oosterdiep en de Schoolstraat, tegenover de rooms-katholieke kerk.

Waardering

Complex bestaande uit een smederij met aangebouwde stoomketelmakerij en werkplaats met kantoor, en een dienstwoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een smederij die in de periode 1872-1915 is uitgebreid tot machinefabriek met dienstwoning

- vanwege de functionele Ambachtelijk-traditionele vormgeving van de drie werkplaatsen

- vanwege de herinnering aan de bloei van de scheepvaart en de industrie in Veendam

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie van de verschillende onderdelen

- vanwege de markante ligging op een hoek aan het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte van het Oosterdiep