Inleiding

Complex van Roomskatholiek BEJAARDEN- en WEESHUIS "Hiëronymushuis", gebouwd in opdracht van de Zusters van de Liefde van Tilburg, naar ontwerp van architect Alfred Tepe gebouwd in 1873-1874. Het complex is gelegen op het terrein aan de oostzijde van de Maliesingel, aan twee zijden omzoomd door de Minstroom.

Omschrijving

Complex van vier gebouwen gelegen op een diep terrein aan de Minstroom, waarbij het hoofdgebouw is gelegen aan de Maliesingel, tegenover de Abstederbrug en de diverse bijgebouwen gelegen in de door een hoge met een ezelsrug eindigende gemetselde muur omgeven tuin achter het hoofdgebouw. Rond het hoofdgebouw is een ijzeren hekwerk geplaatst. Eén van de dienstgebouwen (Maliesingel 74) staat op een later afgesplitst terrein. Alle gebouwen zijn uitgevoerd in neo-gotische vormgeving. In het hoofdgebouw zijn oudere fragmenten uit de middeleeuwse voorganger van het Hiëronymushuis opgenomen.

Het complex omvat de volgende onderdelen:

1. het hoofdgebouw met kapel

2. tot dienstgebouw verbouwde boerderij (Maliesingel 74)

3. dienstgebouw aan de oostzijde in de tuin gelegen

4. voetgangersbrug over de Minstroom

Waardering

Complex BEJAARDEN- EN WEESHUIS, bestaande uit vier onderdelen, omsloten door een muur, in neo-gotische vormgeving, gelegen aan de Minstroom, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ensemble ten dienste van de sociale zorg. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan de Maliesingel en tegenover de Abstederbrug.