Scholengemeenschap Van Oldenbarnevelt

Inleiding:

Aan het Afrikaanderplein gesitueerd SCHOOLCOMPLEX in oorsprong Gemeentelijke HBS, thans Scholen gemeenschap van Oldebarnevelt. Het complex, de eerste HBS op de Linker Maasoever, werd tussen 1925 en 1927 gebouwd in verzakelijkte Amsterdamse Schoolstijl naar een ontwerp van de gemeentearchitect ir. A. van der Steur in samenwerking met ir. W.G. Witteveen.

Het complex omvat de volgende onderdelen:

A. een SCHOOLGEBOUW met inpandig een congiërgewoning, bibliotheek, gymzalen, aula en badhuis

B. een TUINMANSWONING aan de J.Brandtstraat

C. een aan de noordzijde van het schoolgebouw grenzende BOTANISCHE TUIN

Omschrijving:

Prominent aan de zuidzijde van het Afrikaanderplein gesitueerd schoolcomplex. Het op een rechthoekige plattegrond geheel in donkerrode baksteen opgetrokken schoolgebouw heeft een inwendige betonconstructie voorzien van eenvoudige ijzeren vakwerkspanten. Het gebouw bestaat uit een kelder waarboven bouwvolumes van verschillende hoogte en grootte, alle met een plat dak voorzien van een loden omlijsting. De gevels zijn uitgevoerd met decoratief metselwerk in expressionistische Amsterdamse Schooltrant en natuurstenen detaillering. De samengestelde vensters zijn gevat in brede houten kozijnen, die per bouwvolume verschillen.

De bijbehorende tuinmanswoning, soberder gedetailleerd, bevindt zich aan de westzijde van het Afrikaanderplein. De botanische tuin, grenzend aan de noordzijde van de school is in een landschappelijke stijl aangelegd.

Waardering:

Karakteristiek vroeg twintigste-eeuws schoolgebouw met tuinmanswoning en botanische tuin, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook van stedebouwkundig belang door de markante ligging aan de zuidzijde van het Afrikaanderplein. Tevens van belang binnen het oeuvre van architect A.J. Van der Steur als een van zijn eerst uitgevoerde ontwerpen in gemeentelijk dienst.