Inleiding

Tussen 1921 en 1923 werden op een centraal gelegen terrein binnen de vml. mijnkolonie Terwinselen een aantal voorzieningen gerealiseerd t.b.v. de bewoners. Het complex wordt door de navolgende straten omgrenst: aan de noordzijde door de Callistusstraat; aan de oostzijde door de Singelweg; aan de west en noordzijde door de St. Hubertuslaan. In 1921 werd de R.K. kerk O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen gebouwd naar een ontwerp van architect J.H.H. van Groenendael. In 1923 werden de pastorie en een dokterswoning gebouwd naar een ontwerp van dezelfde architect. De pastorie werd aan de rechterzijde van de kerk aan de sacristie aangebouwd. De dokterswoning werd aan de linkerzijde van de parochiekerk gebouwd. In 1939 werd begonnen met de aanleg van de Botanische Tuin op een terrein direkt grenzend aan de parochiekerk en pastorie en tevens eigendom van de parochie. De botanische tuin is aan de oost- en noordzijde van kerk en pastorie gesitueerd. Het ontwerp werd gemaakt door tuinarchitect John Bergmans.

Het aan de noord- en westzijde naast de kerk gelegen kerkhof en overige woonhuizen op dit terrein zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het kerkgebouw is uitgevoerd in baksteen, Nivelsteiner- en Kunradersteen en mergel. De bouwstijl is beïnvloed door het Eclecticisme. De pastorie is gebouwd in een traditionalistische bouwstijl met elementen van Eclecticisme. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, Nivelsteiner steen en mergel. De dokterswoning is gebouwd in een traditionalistische bouwstijl. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen.

De Botanische Tuin tenslotte is aangelegd in Engelse landschapsstijl.

Waardering

Het complex met parochiekerk, pastorie, dokterswoning en Botanische tuin bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, geestelijke en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorische waarden ontleent het complex en m.n. de parochiekerk met pastorie aan het bijzondere belang voor het oeuvre van architect J.H.H. van Groenendael, wegens de hoogwaardige kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De Botanische tuin bezit architectuurhistorische waarden als voorbeeld van het oeuvre van tuinarchitect John Bergmans. Het gehele complex bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de voormalige mijnkolonie Terwinselen en is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van dit deel van Kerkrade. Het complex is eveneens van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente. Het complex is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van de samenstellende onderdelen en de architectonische kwaliteiten van m.n. de parochiekerk met pastorie. Tevens is sprake van typologische en functionele zeldzaamheid.