Inleiding

Het complex, gebouwd in 1932, bestaat uit een WATERTOREN en een ERFSCHEIDING die over de grenssloot ligt. De toren ligt midden op een nagenoeg vierkant enigszins kruinend perceel met enige randbegroeiing. Grote invloed op de zakelijk-expressionistische vormgeving van de watertoren had Jhr. E.C. Storm van 's-Gravensande, ontwerper de bouwkundige afdeling N.V. Intercommunale Waterleiding Gebied Leeuwarden. Op de noorwestelijke hoek van het terrein staat een transformatorhuisje van het Provinciaal Electriciteits Bedrijf, dit valt buiten de bescherming van rijkswege wegens te weinig monumentale waarden.

Waardering

De watertoren en erfscheiding te Lippenhuizen uit 1932 zijn van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van de cultuurhistorische ontwikkeling, nl. die van de waterleidingsgeschiedenis ten plattelande,

- als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling,

- vanwege de redelijke mate van belang als exemplarisch voorbeeld van de ontwerpstijl van de I.W.G.L. in de decennia voor 1940,

- vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het zakelijk-expressionistische ontwerp van het complex,

- vanwege de redelijke mate van belang van het toegepaste materiaal en de decoratie,

- vanwege de bijzondere functionele en visuele samenhang tussen de complexonderdelen,

- vanwege de hoge mate van belang voor het aanzien van het dorp en van de streek,

- vanwege de zeer hoge mate van architectonische gaafheid van exterieur en interieur,

- vanwege de hoge moge van belang in relatie tot de visuele herkenning van de omgeving,

- vanwege de zeer hoge mate van zeldzaamheid van een architectonisch oorspronkelijke watertoren uit deze bouwperiode in Friesland.