Omschrijving

Boerderijcomplex, genaamd "Veldzigt", bestaande uit een van oorsprong waarschijnlijk 17de eeuwse, van rijkswege beschermde boerderij met een 19de eeuwse voorgevel, een zomerhuis en een karnhuis die waarschijnlijk van 18de eeuwse oorsprong zijn (beschermd onder monumentnummer 41049) en een hooiberg uit de tweede helft van de 19de eeuw (beschermd onder monumentnummer 512358).

Waardering

Agrarisch complex van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als uitdrukking van een voor de streek karakteristiek boerderijtype met bijbehorende opstallen, en vanwege de relatie met de landschappelijke ontwikkeling. Voorts heeft de boerderij situationele waarde vanwege de bijzondere historisch-ruimtelijke samenhang met het omliggende landschap en met de overige agrarische bebouwing aan de Weipoorstweg. Het complex heeft bovendien ensemblewaarde vanwege de functionele en visuele samenhang tussen de samenstellende complexonderdelen. Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur van de samenstellende onderdelen.