Inleiding

Complex bestaande uit de STADSGEHOORZAAL, en de ernaast gelegen voormalige SCHOOL, die door een verbouwing in de jaren 1980 in de gehoorzaal is opgenomen. Daarbij is het interieur deels gemoderniseerd. De stadsgehoorzaal staat met het front naar de Burgwal, de westelijke zijgevel staat aan de Nieuwe Markt; de school sluit daarop aan. De stadsgehoorzaal is een ontwerp van Vidal de St. Germain, een architect die zich toelegde op het ontwerpen van openbare gebouwen. Het ontwerp is van een voor die tijd en gebouwtype gangbare Neo-Classicistische stijl; de school uit 1889 is in een Eclectische bouwtrant uitgevoerd.

Waardering

Stadsgehoorzaal met daarin opgenomen voormalige school, van algemeen cultuur- architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als uiting van het culturele leven in Kampen

- vanwege de typologie met de kenmerkende Neo-Classicistische bouwstijl