Inleiding

LANDHUIS met aangebouwde PAARDENSTAL, gebouwd in 1927 naar ontwerp van de Blaricumse architect Theodoor Rueter voor mevrouw A. de Lange-Gouda. De expressionistische architectuur, die vooral tot uiting komt in de extravagante, deels op de Indonesische "Minang-Kabau" geïnspireerde kapbehandeling van de rieten kap, kan worden beschouwd als een voorbeeld van de Gooise landhuisstijl. Het landhuis ligt ruim teruggerooid aan de zuidoostzijde van de Noolseweg. Het terrein tussen de Noolseweg en het landhuis is naderhand bebouwd. Het landhuis is vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar.

De paardestal is klein en staat in de tuin ten zuidoosten van het landhuis waarmee het door middel van een ronde tuinmuur is verbonden.

NB De op het perceel staande garage uit 1952 valt buiten de bescherming.

Waardering

Landhuis en bijbehorende paardestal zijn van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als goed ontworpen en gaaf bewaard voorbeeld van Gooise landhuisbouw uit het Interbellum. Het complex is voorts van belang als belangrijk onderdeel binnen het oeuvre van de architect Theodoor Rueter.