Inleiding

BOERDERIJ 'Wilmers' is in 1928 gerealiseerd naar ontwerp van architect A.A. Kok uit Amsterdam, in opdracht van baron Van Pallandt. De boerderij van het hallehuistype ligt op het Landgoed Eerde, nabij andere monumentale boerderijen. De boerderij is met de voorgevel naar het zuiden georiënteerd; voor de entree ligt een stenen mozaïek met ster, symbool van de theosofische vereniging "De orde van de Ster in het Oosten", waarvan Krisnhamurti de leermeester was.

Op het erf staan enkele bijgebouwen in een aangepaste bouwstijl. Ten westen van de boerderij staat een SCHUUR uit dezelfde bouwperiode als de boerderij. De HOOIBERG ten noordoosten van de boerderij is rond 1940 geplaatst; de gepotdekselde SCHUUR daarnaast in ca. 1946. Achter de boerderij is tenslotte in 1980 een grote stal tegen een ouder deel gebouwd; dit deel wordt niet als apart object in de bescherming meegenomen.

Waardering

Boerderij, hooiberg en schuren van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de historische en ruimtelijke relatie met het landgoed Eerde

- het zorgvuldig vormgegeven ontwerp van architect A.A. Kok