Inleiding

Sluiscomplex, gebouwd als onderdeel van de werken ten behoeve van de aanleg van het Kanaal door Walcheren.

De kleine schutsluis werd aangelegd in de jaren 1869-1872.

Voorts bestaat het complex uit de volgende bebouwing:

- blok van 3 dienstwoningen voor sluispersoneel met voetgangersbrug;

- sluismeesterswoning;

- wachthuis voor sluisknechten met sluismeesterskantoor;

- loods;

- wachthuis;

- kleine loods.

- uitwateringssluis aan oostzijde van het kanaal.

De grote schutsluis komt niet voor bescherming in aanmerking vanwege grote herstelwerkzaamheden na verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog en verdere aanpassingen, onder meer in de jaren tachtig van deze eeuw.

Omschrijving

Het grootste deel van bovengenoemde bebouwing kwam tot stand in de jaren zeventig van de negentiende eeuw in een traditionele stijl die in die periode vaak werd toegepast voor rijkswoningen; ook invloeden van de chaletstijl en vakwerkbouw zijn waarneembaar.

De sluis is noord-zuid georiënteerd en direct ten westen daarvan ligt het wachthuis. Ten westen en evenwijdig aan dit wachthuis bevinden zich de kleine loods (vermoedelijk voormalig teerkot) en de loods.

Meer naar het noorden, aan het Kanaal door Walcheren, ligt het wachthuis voor sluisknechten met sluismeesterskantoor en daarnaast de sluismeesterswoning. Nog verder naar het noorden bevindt zich op de vestingwal het blok van drie dienstwoningen, dat door middel van een voetgangersbrug met de kanaaldijk is verbonden.

De uitwateringssluis bevindt zich aan de oostzijde van het kanaal, in de buitenhaven, iets ten noorden van de grote schutsluis.

Waardering

Sluiscomplex van belang uit cultuurhistorisch oogpunt en uit het oogpunt van de ontwikkeling van de infrastructuur.