Complex-omschrijving villa Trompenburg.

Inleiding:

Complex genaamd Villa Troppenburg naar de neo-classicistische VILLA gelegen aan de Honingerdijk uit circa 1820. In 1859 aangekocht door de reder James Smith die grond en villa de naam "Trompenburg" gaf. Rond de eeuwwisseling werd de villa verbouwd en uitgebreid in eclectische trant. Rechts bijbehorend STALGEBOUW in sobere Chalet-stijl daterend uit circa 1880/1890.

Omschrijving:

In verschillende fasen tijdens de 19e eeuw tot stand gekomen villa-complex, bestaande uit villa Trompenburg met zuilengalerij evenwijdig aan de Honingerdijk en een in de ZO-hoek van het terrein gesitueerd T-vormig Stalgebouw.

Waardering:

Karakteristieke villa met stalgebouw van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook uit oogpunt van de pre-stedelijke ontwikkeling van Kralingen als vestigingsgebied voor buitenverblijven.