Complex-omschrijving Libanon Lyceum, Ramlehweg 6.

Inleiding:

Complex genaamd Libanon Lyceum en bestaande uit 5 onderdelen: een SCHOOLGEBOUW, prominent gesitueerd aan een zorgvuldig ontworpen rechthoekig plantsoen, oorspronkelijk bestemd als lyceum, in nieuw traditionalistische trant met aangrenzende CONGIERGEWONING (aan de Cederstraat) en PORTIERSLOGE (aan de Taxusstraat) en bijbehorende openbare GYMNASTIEKSCHOOL (aan de Palestinastraat) in dezelfde trant. Het hele complex werd in 1913 gebouwd, naar ontwerp van M.J. Granpré Molière.

In 1910 schonk de Antwerpse W.S. Burger de Gemeente Rotterdam het aangrenzende kavel aan de Cederstraat met als voorwaarde hier een culturele of pedagogische bestemming te realiseren. In 1913 werd hier een, aanvankelijk door de school beheerde, BOTANISCHE TUIN aangelegd.

Omschrijving:

De gebouwen van het complex zijn opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen detailleringen. De daken zijn bedekt met leien en voorzien van markante schoorstenen. Deuren en raamkozijnen zijn van hout met kleine roedenverdeling. De vormentaal is een eigentijdse interpretatie van de klassieke bouwtraditie.

Waardering:

Scholencomplex in traditionalistische trant uitgevoerd van algemeen belang wegens architectuurhistorische en typologisch waarde alsook van belang wegens situele en ensemble waarde. Bovendien van belang als vroeg voorbeeld binnen het oeuvre van M.J. Granpré Molière.