Omschrijving

Inleiding: Rond 1892 tegen de helling van de Keerderberg in Cadier en Keer aangelegd KRUISWEGPARK. Het geheel bestaat uit een ovaalvormige parkachtige tuin met hierin veertien kruiswegstaties. In de oostelijke hoek van het parkje ligt een Lourdesgrot met in de onmiddellijke omgeving een kapel. Omschrijving: Het ovaalvormige parkje bestaat uit gazons en boomgroepen met hierin een padenpatroon waarlangs de kruiswegstaties zijn gesitueerd. De beplanting bestaat o.a. uit populieren, beuken en eiken. De veertien zeszijdige kruiswegstaties zijn opgetrokken in mergel en hebben kantelen. De Lourdesgrot wordt geflankeerd door een preekstoelachtig object en een opslaggebouwtje. De nabij gelegen kapel is gebouwd in een traditioneel-ambachtelijke stijl. Aan de noordzijde wordt het park deels afgesloten door een doorlopende lage muur met hiertegen een lange zitbank. Het geheel is eveneens in mergelblokken uitgevoerd. Waardering: Het kruiswegpark bezit grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Diverse objecten in het park bezitten architectuurhistorische waarde o.a. de veertien kruiswegstaties, deze zijn van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, vanwege het toegepaste materiaal en de ornamentiek. Het kruiswegpark bezit ensemblewaarde vanwege de markante situering tegen de helling van de Keerderberg en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de kern Cadier en Keer. Het kruiswegpark is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van de diverse objecten en de hoogwaardige architectonische kwaliteit van o.a. de parkaanleg en de kruiswegstaties. Het kruiswegpark is eveneens van algemeen belang wegens de zeldzaamheid zowel typologisch als functioneel.