Omschrijving

Dit complex omvat de volgende onderdelen: 1. KOP-ROMPBOERDERIJ, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 452479. 2. BLOKSCHUUR, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 452480 3. ARBEIDERSWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 452481 4. VEESCHUUR, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 452482. BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit een in- zowel als uitwendig nagenoeg gaaf kop-rompboerderijtje uit 1860 met bijbehorende blokschuur uit omstreeks 1917 en arbeiderswoning uit 1826 met bijbehorend vrijstaand veeschuurtje. Materiaalgebruik en detaillering zijn traditioneel. Het complex ligt op een rechthoekig door sloten met begroeide wallen afgebakend terrein langs de Nieuwlandsweg buiten de bebouwde kom van Ryptsjerk. De arbeiderswoning en het haaks daarop staande veeschuurtje liggen dicht langs de weg. De voorgevel is gericht op de dieper in het land gelegen boerderij. Het tuintje voor de woning wordt door een hoefijzervormige haag afgesloten. Vanaf de openbare weg loopt een pad langs de woning naar de boerderij, die evenwijdig aan de weg met de voorgevel naar het oosten ligt. Aan de voorzijde liggen een bleekveld en een kleine boomgaard die aan de noordkant door een sloot met houtwal zijn afgescheiden. De blokschuur ligt achter de boerderij. Of er sprake is van een historische functionele relatie tussen het boerderijtje en de arbeiderswoning kan niet met zekerheid worden gesteld. Vanwege de ligging, de functionele relatie en de typologie van de gebouwen is het geheel echter als complex opgevat. Waardering Boerderijcomplex met kenmerkende erfindeling van cultuur- en architectuurhistorisch belang wegens

- de vrij hoge mate van gaafheid

- de regionale zeldzaamheid